La Tierra vista desde la Estación Espacial Internacional

Hubble - Los confines del universo

Hubble - Los confines del universo

Secuencia de nubes mundial

Secuencia de nubes mundial

Mapa de altura y dirección de las olas

Mapa de altura y dirección de las olas

jueves, 20 de febrero de 2014

Se acercan pequeños cambios de tiempo.

Buenas tardes,


Todo parece indicar que mañana por la tarde tendremos algunas precipitaciones en el cuadrante nordeste de Cataluña, debido a una pequeña vaguada en altura que aportará aire frio provocando inestabilidad con algunos chubascos y tormentas.


De cara a mañana por la mañana espero una jornada tranquila, estable, con nubes medias y altas que a ratos taparan el cielo. A mediodía las máximas se quedarán entre los 13 y los 16ºC en al costa, ambiente bastante suave. Sin embargo, como ya he comentado a la tarde se generaran chubascos y alguna tormenta en puntos del Pirineo, Prepirineo y interior del NE ( comarcas como Osona, Selva, Garrotxa, Gironès....), que irán viajando hacia puntos de la costa Brava y costa central.


Os adjunto un par de mapas del GFS en el cual se puede observar el paso de la vaguada i la formación de estos chubascos tormentosos que comento. Al tener a mediodía estas temperaturas tan suaves, creo que ayudará a generar convección.



Saludos.

lunes, 17 de febrero de 2014

Resum del front estacionari de diumenge a la tarda.


Bona tarda,

Ahir a la tarda es va reactivar el front estacionari a les comarques del litoral, prelitoral, així com a punts del Pirineu Oriental, amb quantitats d'entre els 5 fins als 25mm, malgrat que puntualment es van superar lleugerament els 30mm. En general, es tractava de precipitacions de febles a moderades sense aparell elèctric. L'arribada del front també va comportar una baixada notable de les temperatures, amb valors més propis de l'època de l'any en la que estem.

A continuació us adjunto el mapa de precipitacions acumulades d'ahir elaborat per Meteoclimatic.com:



Font: http://www.meteoclimatic.com/mapinfo/ESCAT?d=20140216


Pel que fa a la setmana que avui encetem, de moment tindrem el mateix patró de circulació atmosfèrica que hem tingut els darrers tres mesos, circulació zonal, és a dir circulació d'oest a est,  amb fronts atlàntics poc actius escombrant casa nostra, encara que en el cas d’aquesta setmana, espero que de cara a divendres a la tarda puguem tenir un canvi de temps important, amb l'arribada d'inestabilitat a les capes mitges i altes de la troposfera, que podria provocar precipitacions i algunes tempestes, però de moment encara queda molt lluny per fer un pronòstic acurat a dia d'avui. 


El que està clar, és que aquest hivern, si ens centrem a Catalunya, ha fet figa ja que, sobretot el mes de gener, ha sigut més càlid del normal i amb precipitacions per sota de la mitjana climàtica, excepte a punts de ponent i de la Vall d’Aran, degut precisament a la circulació atlàntica que hem tingut. De moment, tot sembla indicar que el mes de febrer continuarà la mateixa tònica.


Per acabar, comentar-vos que aquesta setmana no serà ni de bon tros tan càlida com la setmana passada i no assolirem valors tant exagerats com els de dijous, divendres o dissabte, amb valors de fins a 24ºC al mateix barri de Sants de Barcelona o els més de 27ºC a punts del litoral del país valencià.

 

Salutacions.