La Tierra vista desde el espacio

La Tierra vista desde el espacio

Hubble - Los confines del universo

Hubble - Los confines del universo

Secuencia de nubes mundial

Secuencia de nubes mundial

Mapa de altura y dirección de las olas

Mapa de altura y dirección de las olas

domingo, 16 de junio de 2013

Brusc canvi de temps a partir de demà!

Bona tarda,

Déu n'hi do quin canvi de temps encetarem a partir de demà, compte amb rieres, barrancs, càmpings a prop de lleres de rius, etc, sobretot a la meitat nord peninsular, punts de muntanya i Pirineu. A partir de demà ens afectarà un potent solc fred, amb un embossament d'aire fred en el seu si, que segons a on s'acabi posicionant podria afectar també a la costa catalana.Anem a pams, demà, ja tindrem l'embossament d'aire fred entrant per Galicia i el nord-oest peninsular, amb tempestes fortes o molt fortes i acompanyades de calamarsa i pedra. Segons el model GFS, demà les precipitacions es centrarien en la zona nord, Galicia, Cantàbric i de cara a la tarda les tempestes s'anirien extenent també a Navarra, Aragó, zones de muntanya del sistema central i ponent de Catalunya.

Segons el que planteja el GFS, pel que fa a Catalunya, demà al matí, els vents giraran a xaloc i es podran formar els primers xàfecs i gotellades de fang a qualsevol punt del territori, en especial al litoral i prelitoral, on tindrem algunes boires costaneres. Tindrem una massa d'aire força càlida i seca en tots els nivells, menys a ran de terra, on es podrien presentar les famoses boires d'advecció. Les màximes demà es mouran entre els 30-32ºC a l’interior, ponent i els 25-28ºC al litoral i prelitoral, amb una marcada sensació de xafogor.


De cara a la tarda, tindrem una massa humida a partir dels 1.000 metres cap a vall, vents del sud sud-est, tel de núvols alts i mitjos i força calitja. També es important destacar que es trencaran les boires i algunes gotellades de fang podríem tenir, excepte al Pirineu de Navarra, Osca i de Lleida on podrien tenir les primeres tempestes fortes.

Dimarts s'enretiraria la massa d'aire càlida i s'acostaria l'embossament d'aire fred, baixant la temperatura,  amb tempestes fortes a l'Aragó i ponent, avançant cap a la resta de Catalunya. Tot dependrà del moviment final d'aquesta pertorbació, a dia d'avui els models encara no ho tenen molt clar, s'haurà d'anar seguint.
 


Us deixo el mapa isobàric del GFS per demà, on podem veure com tindrem ja l'embossament d'aire fred situat al Nord oest, que impulsarà la massa d'aire càlida i seca a tots els nivells cap a Catalunya. Com apuntava abans, malgrat això, en superfície tindrem una massa humida i deguts als alts indexs d'inestabilitat i l'enorme quantitat d'energia disponible es podran formar alguns xàfecs dispersos, possiblement en forma de fang.
 

Salut!

No hay comentarios:

Publicar un comentario